Mentsd el karácsonyra: bejgli kelesztés nélkül, ami egész ünnep alatt friss marad!
A karácsonyi készülődés sokszor tele van rohanással, és ilyenkor minden perc számít. A bejgli az ünnepi asztal egyik legfontosabb süteménye, de a hagyományos tészta hosszú kelesztést igényel, egészen mostanáig! Ez a kelesztés nélküli bejgli recept igazi megváltás azoknak, akik időt spórolnának, mégis házi, illatos és omlós bejglit szeretnének. Ráadásul a tészta annyira jól működik, hogy a sütemény napokig friss és szaftos marad.
Hozzávalók (2 rúdhoz):
A tésztához:
-
35 dkg liszt
-
20 dkg hideg vaj
-
5 dkg porcukor
-
1 csipet só
-
1 tojás
-
1 dl hideg tejföl
A mákos töltelékhez (1 rúd):
-
15 dkg darált mák
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citrom reszelt héja
-
1 dl tej
-
1 evőkanál méz
A diós töltelékhez (1 rúd):
-
15 dkg darált dió
-
10 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citrom reszelt héja
-
1 dl tej
-
1 evőkanál méz
A kenéshez:
-
1 tojás sárgája + 1 tojás fehérje külön
1. Töltelék készítése
A tejet melegítsd fel, add hozzá a cukrot, mézet, vaníliát és a citromhéjat, majd forrázd le vele a mákot és külön a diót. Hagyd teljesen kihűlni, hogy szépen kenhető állagú legyen.
2. A tészta összeállítása
A lisztet keverd össze a porcukorral és a sóval, majd morzsold el benne a hideg vajat. Add hozzá a tojást és a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrd egynemű tésztává.
3. Tészta pihentetése
Tedd a tésztát fóliába csomagolva a hűtőbe 20–25 percre – ez váltja ki a kelesztést. Ettől lesz rugalmas és könnyen nyújtható.
4. Nyújtás és töltés
A tésztát oszd két részre, mindegyiket nyújtsd téglalap alakúra. Kend meg az egyik lapot mákos, a másikat diós töltelékkel, hagyva körben egy kis peremet. Tekerd fel szorosan, majd hajtsd be a végeit.
5. Kenés és szárítás
Kend le tojássárgájával, tedd hűvös helyre 20 percre, majd kend át tojásfehérjével is. Ettől lesz márványos és fényes a héja.
6. Sütés
Szurkáld meg néhány helyen villával, majd 180 °C-on süsd 28–30 percig, amíg szép aranybarna lesz.
Ez a kelesztés nélküli bejgli nemcsak időt spórol, de ízében és állagában felveszi a versenyt a hagyományos változattal. Napokig puha marad, nem szárad ki, és tökéletes választás akkor is, ha utolsó pillanatban készülsz az ünnepre. Mentsd el ezt a receptet karácsonyra, garantált, hogy ez lesz az idei ünnepi asztal legnépszerűbb süteménye! Jó sütést!
Címlapkép: Facebook
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!