Karácsonyi krémes fahéjas csiga recept, omlós, napokig vaj puha marad
Kevés dolog van, ami annyira összeforrt a tél és a karácsony hangulatával, mint a frissen sült fahéjas csiga illata. A képen látható, vastagon, lágyan krémezett csigák pont azt a meleg, otthonos érzést hozzák el, amitől még a legborúsabb decemberi reggel is ünnepivé válik. A karácsony nem csak a díszek és ajándékok ideje, ez az időszak a lassulásé, a közös sütés-főzésé, és az olyan egyszerű, mégis ellenállhatatlan finomságoké, mint ez a vaj puha, illatos, gazdagon mázas fahéjas csiga.
A tésztához:
-
550 g finomliszt
-
2,5 dl langyos tej
-
1 csomag instant élesztő
-
80 g cukor
-
80 g puha vaj
-
1 tojás
-
1 csipet só
A töltelékhez:
-
120 g puha vaj
-
120 g barna cukor
-
2 evőkanál fahéj
-
opcionálisan: 1 marék mazsola vagy csokicsepp
A krémes mázhoz (ahogy a képen is látszik):
-
200 g krémsajt
-
50 g vaj
-
120 g porcukor
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
1–2 evőkanál tej a selymes állagért
Elkészítés:
1. A tészta összeállítása
A langyos tejbe keverd az élesztőt és egy kevés cukrot. Hagyd pár percig pihenni, majd öntsd a liszthez. Add hozzá a tojást, cukrot, sót és a puha vajat, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává.
Letakarva keleszd 1 órán át, amíg szépen megduplázódik.
2. A töltelék készítése
Keverd össze a vajat, barna cukrot és a fahéjat – ebből lesz az a ragacsos, illatos kenő, amitől életre kel a csiga.
3. Nyújtás és tekerés
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd hosszúkás téglalappá.
Kend rá egyenletesen a fahéjas tölteléket, majd szorosan tekerd fel.
Vágd 2–3 cm vastag csigákra, és tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. Második kelesztés
Letakarva pihentesd őket még 20–30 percig – ettől lesznek olyan légiesek, mint a képen.
5. Sütés
180°C-on süsd 20–25 percig, amíg aranybarna és illatos nem lesz.
6. A selymes krém rákerül
A vajat és a krémsajtot keverd habosra, add hozzá a porcukrot és a vaníliát.
Még melegen csorgasd a csigákra – így lesz olyan szépen ráolvadó, fényes máz, mint a fotón is látható.
Egy tepsi frissen sült fahéjas csiga több mint sütemény: ez maga az ünnepi hangulat. Puha, édes, fűszeres, krémes – minden falat olyan, mintha a karácsony legszebb pillanatai sűrűsödnének bele.
Akár vendégváró, akár reggeli, akár ajándék, ez a recept biztosan sikert arat, és percek alatt eltűnik a tepsiből.
Címlapkép: Facebook
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!