Pletykafészek

Karácsonyi krémes fahéjas csiga recept, omlós, napokig vaj puha marad

Kevés dolog van, ami annyira összeforrt a tél és a karácsony hangulatával, mint a frissen sült fahéjas csiga illata. A képen látható, vastagon, lágyan krémezett csigák pont azt a meleg, otthonos érzést hozzák el, amitől még a legborúsabb decemberi reggel is ünnepivé válik. A karácsony nem csak a díszek és ajándékok ideje, ez az időszak a lassulásé, a közös sütés-főzésé, és az olyan egyszerű, mégis ellenállhatatlan finomságoké, mint ez a vaj puha, illatos, gazdagon mázas fahéjas csiga.

A tésztához:

  • 550 g finomliszt

  • 2,5 dl langyos tej

  • 1 csomag instant élesztő

  • 80 g cukor

  • 80 g puha vaj

  • 1 tojás

  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 120 g puha vaj

  • 120 g barna cukor

  • 2 evőkanál fahéj

  • opcionálisan: 1 marék mazsola vagy csokicsepp

A krémes mázhoz (ahogy a képen is látszik):

  • 200 g krémsajt

  • 50 g vaj

  • 120 g porcukor

  • 1 teáskanál vaníliaaroma

  • 1–2 evőkanál tej a selymes állagért

Elkészítés:

1. A tészta összeállítása

A langyos tejbe keverd az élesztőt és egy kevés cukrot. Hagyd pár percig pihenni, majd öntsd a liszthez. Add hozzá a tojást, cukrot, sót és a puha vajat, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává.
Letakarva keleszd 1 órán át, amíg szépen megduplázódik.

2. A töltelék készítése

Keverd össze a vajat, barna cukrot és a fahéjat – ebből lesz az a ragacsos, illatos kenő, amitől életre kel a csiga.

3. Nyújtás és tekerés

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd hosszúkás téglalappá.
Kend rá egyenletesen a fahéjas tölteléket, majd szorosan tekerd fel.
Vágd 2–3 cm vastag csigákra, és tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

4. Második kelesztés

Letakarva pihentesd őket még 20–30 percig – ettől lesznek olyan légiesek, mint a képen.

5. Sütés

180°C-on süsd 20–25 percig, amíg aranybarna és illatos nem lesz.

6. A selymes krém rákerül

A vajat és a krémsajtot keverd habosra, add hozzá a porcukrot és a vaníliát.
Még melegen csorgasd a csigákra – így lesz olyan szépen ráolvadó, fényes máz, mint a fotón is látható.

Egy tepsi frissen sült fahéjas csiga több mint sütemény: ez maga az ünnepi hangulat. Puha, édes, fűszeres, krémes – minden falat olyan, mintha a karácsony legszebb pillanatai sűrűsödnének bele.
Akár vendégváró, akár reggeli, akár ajándék, ez a recept biztosan sikert arat, és percek alatt eltűnik a tepsiből.

Címlapkép: Facebook

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük