Itt a varázslatos kelt tészta recept, amiből bármit elkészíthetsz: mákos bejgli, kakaós csiga, sós kifli is lehet belőle!
Kevés olyan univerzális recept létezik, amelyből egyaránt süthetünk mákos bejglit, kakaós csigát, sós kiflit vagy bármilyen péksüteményt, amihez csak kedvünk van. Ez a kelt tészta épp ezért kapta a „varázslatos” jelzőt: rugalmas, könnyen kezelhető, gyönyörűen kel, és minden formában tökéletesen működik. Akár ünnepre, akár hétköznapi finomságra készülsz, ezzel a tésztával biztosan sikerrel jársz. Mutatjuk a receptet és azt, hogyan variálhatod pillanatok alatt.
A varázslatos alaprecept
Hozzávalók az alap tésztához:
-
50 dkg finomliszt
-
2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag instant
-
2,5 dl langyos tej
-
5 dkg cukor
-
1 tojás
-
5 dkg olvasztott vaj
-
1 csipet só
Így készül a tökéletes kelt tészta
-
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy kevés cukorral (ha instantot használsz, elég csak a liszthez keverni).
-
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, majd a tojást és az olvasztott vajat.
-
Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és puha, rugalmas tésztává dagasztjuk.
-
Letakarva 45–60 percig kelesztjük, amíg duplájára nő.
-
A tészta ezután tetszőlegesen formázható: édes, sós, töltött vagy sima formában is tökéletesen működik.
Mit készíthetsz belőle?
Mákos bejgli
Nyújtsd vékonyra, kend meg mákos töltelékkel, tekerd fel és süsd meg. A tészta rugalmassága miatt nem reped, szépen sül.
Kakaós csiga
Nyújtsd meg téglalap alakúra, kend meg kakaós-vajas krémmel, tekerd fel, szeleteld és süsd aranybarnára.
Sós kifli
A tésztát háromszögekre vágva tekerd fel, kend le tojással, szórd meg magokkal vagy sajttal. Puha belül, ropogós kívül.
Töltött péksütemények
Sajt, sonka, lekvár, csokoládé – bármi jól áll neki. Nem folyik ki, szép laza morzsát ad.
Miért olyan különleges ez a tészta?
-
Könnyű vele dolgozni, nem ragad, rugalmas.
-
Édeshez és sós finomságokhoz is tökéletes.
-
Lassan szárad, másnap is friss marad.
-
Bármilyen formában szépen sül, nem reped, nem tömör.
Mindez annak köszönhető, hogy a vaj, a tej és a tojás tökéletes arányban vannak. Ez adja a tészta puhaságát és a rugalmasságát.
Ha csak egyetlen kelt tészta receptet tartanál meg, ez legyen az. Egyszerűen összeállítható, gyorsan kel, és szinte bármivé formázható – legyen szó ünnepi mákos bejgliről, hétvégi kakaós csigáról vagy reggeli sós péksüteményekről.
Címlapkép: Pixabay
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!