Pletykafészek

Itt a tökéletes képviselőfánk recept, ami mindig sikerül

A képviselőfánk az a desszert, amit sokan csak cukrászdában mernek megvenni, mert úgy gondolják, otthon lehetetlen ugyanazt a könnyű, levegős tésztát és krémesen lágy tölteléket elérni. Pedig a valóságban csupán néhány apró trükkön múlik, hogy ez a klasszikus finomság hibátlanul sikerüljön. Ha betartod a recept lépéseit, a fánkjaid szépen fel fognak puffadni, a belsejük üreges lesz, és úgy töltöd majd meg őket, mint egy profi cukrász. Most megmutatom azt a receptet, amelyet generációk óta használnak, és amiért minden vendég sorban áll.

Hozzávalók (kb. 12 fánkhoz)

A tésztához:

  • 2,5 dl víz

  • 10 dkg vaj

  • 15 dkg liszt

  • 4 tojás

  • csipet só

A krémhez:

  • 5 dl tej

  • 1 csomag vaníliás pudingpor

  • 3 evőkanál cukor

  • 2 dl habtejszín

  • 1 evőkanál porcukor

  • vanília aroma vagy vaníliarúd (opcionális)

Elkészítés

1. A tészta elkészítése

  1. A vizet, a vajat és a sót tedd egy lábasba, és forrald fel.

  2. Amikor forr, öntsd bele egyszerre a lisztet, majd gyors mozdulatokkal keverd el.

  3. Addig keverd a tésztát, amíg el nem válik az edény falától, és egy puha, fényes gombócot kapsz.

  4. Vedd le a tűzről, és hagyd pár percig hűlni.

  5. Ezután egyesével dolgozd bele a tojásokat. A tészta sűrű és krémes legyen, ne folyós.

2. A sütés titka

A képviselőfánk akkor lesz üreges belsejű, ha a sütő nagyon forró az elején.

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

  2. Sütőpapíros tepsire tegyél diónyi halmokat habzsákkal vagy kanállal.

  3. Süsd 15 percig 200 fokon, majd 180 fokon további 10–15 percig.
    Nagyon fontos: sütés közben ne nyisd ki a sütőt, különben összeesik!

3. A krém elkészítése

  1. Főzd meg a pudingot a tejjel és a cukorral.

  2. Hagyd kihűlni teljesen.

  3. A tejszínt verd kemény habbá a porcukorral.

  4. A kihűlt pudingot forgasd össze óvatosan a habtejszínnel.

4. Töltés

A kihűlt fánkok tetejét vágd le kalapnak, töltsd meg vaníliakrémmel, majd helyezd vissza a tetejüket. Porcukorral díszítsd.

A képviselőfánk elsőre talán félelmetesnek tűnhet, de ha egyszer elkészíted ezzel a bevált módszerrel, örökre megváltozik a véleményed. A tészta könnyű, roppanós, a belseje tökéletesen üreges, a krém pedig egyszerre lágy és elegáns. Ez az a sütemény, amellyel biztosan lenyűgözöd a vendégeidet – és amiről senki sem fogja elhinni, hogy otthon készült. Jó étvágyat!

Címlapkép: Közbeszéd

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük