Uncategorized

Ez a tökéletes kelt tészta titka: puha, illatos és omlós

A kelt tészta mindig is a házi sütik és péksütemények alapja volt, puhasága és könnyed állaga miatt pedig igazi családi kedvenc. Bár a készítése időigényesnek tűnhet, a megfelelő technikával és türelemmel igazán látványos és ízletes eredményt érhetünk el. Az alábbi recept egy univerzális alaprecept, amelyből kalács, kakaós csiga vagy akár egyszerű zsömle is készíthető.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt

  • 250 ml tej

  • 50 g cukor

  • 50 g vaj vagy margarin

  • 2 tojás

  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő

  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk állni 10-15 percig, amíg az élesztő felfut.

  2. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót, majd a tojásokat és a felolvasztott vajat.

  3. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd dagasszuk sima, rugalmas tésztává. Ez kb. 10-15 percet vehet igénybe kézzel, géppel rövidebb.

  4. Takarással hagyjuk a tésztát a duplájára kelni, kb. 1-1,5 óra.

  5. Ha megkelt, formázzuk a kívánt péksüteményeket, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és ismét hagyjuk 20-30 percig kelni.

  6. Süssük előmelegített sütőben 180-190 °C-on 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

A frissen sült kelt tészta azonnal fogyasztható, de néhány napig légmentesen tárolva is puha marad. Különféle töltelékekkel, szórásokkal vagy egyszerűen magában is igazi élvezet minden étkezésnél.

Címlapkép: Pixabay

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük