Ez a kelt tésztás zserbógolyó a régi ünnepek ízét hozza vissza: a nagymamák így csinálták
A zserbó íze sokaknak a karácsonyt, a vasárnapi ebédeket és a nagymama konyháját jelenti. Kevesen tudják azonban, hogy létezik egy még különlegesebb változata is: a kelt tésztából készült zserbógolyó. Puha, foszlós tészta, benne diós-baracklekváros töltelék, kívül pedig enyhén cukros bunda, pont olyan sütemény, ami pillanatok alatt elfogy az ünnepi asztalról.
Hozzávalók (kb. 25–30 golyóhoz):
A tésztához:
-
50 dkg finomliszt
-
2,5 dkg friss élesztő
-
2,5 dl langyos tej
-
8 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
8 dkg olvasztott vaj
-
1 tojás
-
csipet só
A töltelékhez:
-
15 dkg darált dió
-
8 dkg porcukor
-
3–4 evőkanál sűrű baracklekvár
Forgatáshoz:
-
5 dkg olvasztott vaj
-
porcukor
Elkészítés – lépésről lépésre
-
Az élesztőt kevés cukorral a langyos tejben futtasd fel.
-
A lisztet keverd össze a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval. Add hozzá az élesztős tejet, tojást és az olvasztott vajat.
-
Gyúrd sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd kb. 45–60 percig, amíg duplájára nő.
-
A töltelékhez keverd össze a darált diót és a porcukrot.
-
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. fél cm vastagra. Kend meg baracklekvárral, majd szórd meg a diós keverékkel.
-
Tekerj fel, majd vágd fel egyforma darabokra, és formálj belőlük golyókat.
-
Tedd sütőpapíros tepsire, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 20–25 percig, amíg szép aranybarna lesz.
-
Még melegen forgasd meg olvasztott vajban, majd porcukorban.
Miért lesz ez a zserbógolyó különleges?
-
Foszlós, puha kelt tészta
-
Klasszikus zserbóízek
-
Ünnepi, mégis könnyen adagolható
-
Másnap is puha marad
Ez a kelt tésztás zserbógolyó tökéletes választás, ha a hagyományos ízeket egy kicsit új formában szeretnéd visszahozni az asztalra. Egy falat, és máris a nagymama konyhájában érzed magad – ahol minden sütemény szeretetből készült.
Címlapkép: Közbeszéd
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!