Pletykafészek

Csoda bejgli kelesztés nélkül: gyors, omlós és biztosan sikerül

A karácsonyi bejgli hagyományosan élesztős, kelesztett tészta, ezért sokan tartanak tőle, hogy nem fog sikerülni vagy kevés az idő. A jó hír: létezik egy villámgyors, kelesztés nélküli bejgli recept, amely nemcsak kevesebb macerát igényel, de az eredmény pont olyan omlós és mutatós, mint a hagyományos változat. Ez a módszer különösen jól jön azoknak, akik sietnek, vagy egyszerűen biztosra akarnak menni repedésmentes bejgli ügyben.

Hozzávalók (2 rúdhoz)

A tésztához:

  • 35 dkg liszt

  • 18 dkg vaj

  • 8 dkg porcukor

  • 1 tojás

  • 1 csipet só

  • 1 ek tejföl

  • 1 ek hideg víz

  • 1 mk rum (elhagyható)

A mákos töltelékhez (1 rúd):

  • 15 dkg darált mák

  • 10 dkg cukor

  • 1 dl tej

  • 1 citrom reszelt héja

  • 1 ek méz

  • 1 marék mazsola (opcionális)

A diós töltelékhez (1 rúd):

  • 15 dkg darált dió

  • 10 dkg cukor

  • 1 dl tej

  • 1 citrom reszelt héja

  • 1 csipet fahéj

Kenéshez:

  • 1 tojás sárgája (alulra)

  • 1 tojásfehérje (fölülre)

Elkészítés

  1. A tészta gyors összeállítása:
    A lisztet keverd össze a porcukorral és a sóval, majd morzsold el benne a hideg vajat. Add hozzá a tojást, tejfölt és hideg vizet. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, majd oszd két részre. Tedd a hűtőbe 30 percre pihenni.

  2. Töltelék elkészítése:
    Mindkét tölteléket ugyanúgy készíted: a tejet melegítsd fel, keverd hozzá a cukrot, majd öntsd rá a mákra/dióra. Add hozzá a citromhéjat, fűszereket, mézet. Hagyd kihűlni teljesen.

  3. Nyújtás és töltés:
    A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtsd. Kend rá a teljesen kihűlt tölteléket egyenletesen, a széleken hagyj kb. 1 cm üres részt. Óvatosan tekerd fel.

  4. Kenés – a repedésmentes titok:
    Először kend meg tojássárgájával, majd tedd hűtőbe 15 percre.
    Ezután kend át tojásfehérjével, és hagyd 10-15 percig száradni.
    A tetejét szurkáld meg hústűvel vagy fogvájóval több helyen, hogy a gőz távozni tudjon.

  5. Sütés:
    180 °C-on, alsó-felső sütéssel 30–35 percig süsd, míg aranybarna nem lesz.
    Hagyd teljesen kihűlni szeletelés előtt.

Miért működik a kelesztés nélküli bejgli ilyen jól?

A hideg vajas tésztának köszönhetően a bejgli omlósabb, strukturáltabb és kevésbé hajlamos a repedésre. A módszer egyszerű, kevés hibalehetőség van benne, ezért kezdőknek is tökéletes választás.

A kelesztés nélküli bejgli igazi „mentőöv” a rohanó ünnepi készülődésben. Gyors, biztosan sikerül, és a végeredmény ugyanolyan ünnepi hangulatot hoz az asztalra, mint a klasszikus változat. Ha idén időt spórolnál, de nem mondanál le a hagyományos ízekről, ezt a receptet garantáltan imádni fogod.

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük