Csoda bejgli kelesztés nélkül: gyors, omlós és biztosan sikerül
A karácsonyi bejgli hagyományosan élesztős, kelesztett tészta, ezért sokan tartanak tőle, hogy nem fog sikerülni vagy kevés az idő. A jó hír: létezik egy villámgyors, kelesztés nélküli bejgli recept, amely nemcsak kevesebb macerát igényel, de az eredmény pont olyan omlós és mutatós, mint a hagyományos változat. Ez a módszer különösen jól jön azoknak, akik sietnek, vagy egyszerűen biztosra akarnak menni repedésmentes bejgli ügyben.
Hozzávalók (2 rúdhoz)
A tésztához:
-
35 dkg liszt
-
18 dkg vaj
-
8 dkg porcukor
-
1 tojás
-
1 csipet só
-
1 ek tejföl
-
1 ek hideg víz
-
1 mk rum (elhagyható)
A mákos töltelékhez (1 rúd):
-
15 dkg darált mák
-
10 dkg cukor
-
1 dl tej
-
1 citrom reszelt héja
-
1 ek méz
-
1 marék mazsola (opcionális)
A diós töltelékhez (1 rúd):
-
15 dkg darált dió
-
10 dkg cukor
-
1 dl tej
-
1 citrom reszelt héja
-
1 csipet fahéj
Kenéshez:
-
1 tojás sárgája (alulra)
-
1 tojásfehérje (fölülre)
Elkészítés
-
A tészta gyors összeállítása:
A lisztet keverd össze a porcukorral és a sóval, majd morzsold el benne a hideg vajat. Add hozzá a tojást, tejfölt és hideg vizet. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, majd oszd két részre. Tedd a hűtőbe 30 percre pihenni. -
Töltelék elkészítése:
Mindkét tölteléket ugyanúgy készíted: a tejet melegítsd fel, keverd hozzá a cukrot, majd öntsd rá a mákra/dióra. Add hozzá a citromhéjat, fűszereket, mézet. Hagyd kihűlni teljesen. -
Nyújtás és töltés:
A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtsd. Kend rá a teljesen kihűlt tölteléket egyenletesen, a széleken hagyj kb. 1 cm üres részt. Óvatosan tekerd fel. -
Kenés – a repedésmentes titok:
Először kend meg tojássárgájával, majd tedd hűtőbe 15 percre.
Ezután kend át tojásfehérjével, és hagyd 10-15 percig száradni.
A tetejét szurkáld meg hústűvel vagy fogvájóval több helyen, hogy a gőz távozni tudjon. -
Sütés:
180 °C-on, alsó-felső sütéssel 30–35 percig süsd, míg aranybarna nem lesz.
Hagyd teljesen kihűlni szeletelés előtt.
Miért működik a kelesztés nélküli bejgli ilyen jól?
A hideg vajas tésztának köszönhetően a bejgli omlósabb, strukturáltabb és kevésbé hajlamos a repedésre. A módszer egyszerű, kevés hibalehetőség van benne, ezért kezdőknek is tökéletes választás.
A kelesztés nélküli bejgli igazi „mentőöv” a rohanó ünnepi készülődésben. Gyors, biztosan sikerül, és a végeredmény ugyanolyan ünnepi hangulatot hoz az asztalra, mint a klasszikus változat. Ha idén időt spórolnál, de nem mondanál le a hagyományos ízekről, ezt a receptet garantáltan imádni fogod.
Címlapkép: MTI/Lakatos Péter
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!