Az idősek titka ebben a levesben rejlik – így készül a legendás házi tyúkhúsleves
Van egy étel, amely generációkat köt össze, és amelynek illatára még az öreg nagypapák is azonnal az asztalhoz ülnek. Ez nem más, mint az igazi, lassan főtt házi tyúkhúsleves. Nem siet, nem kapkod, és nem tűr kompromisszumot, pont úgy készül, ahogy régen. A képen látható leves nem divatétel, hanem időtálló hagyomány, amely egyszerre gyógyít testet és lelket.
Miért különleges ez a leves?
Ez nem egy „összedobott” leves.
-
Öreg tyúkból készül, amitől az íze mélyebb, tartalmasabb
-
Egész zöldségek főnek benne, nem felaprítva
-
A leves tiszta, aranyszínű, a tetején gyöngyöző zsírcseppekkel
-
Cérnametélttel tálalva igazi vasárnapi csoda
Az öreg tyúk húsa keményebb, de pont ezért adja azt az erőt és karaktert, amitől ez a leves legendás.
Recept – Klasszikus öreg tyúkhúsleves
Hozzávalók:
-
1 egész öreg tyúk (feldarabolva)
-
3 szál sárgarépa
-
2 szál fehérrépa
-
1 kisebb zeller
-
1 karalábé
-
1 fej vöröshagyma (héjastul)
-
2–3 gerezd fokhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
10–12 szem egész fekete bors
-
só ízlés szerint
-
cérnametélt a tálaláshoz
Elkészítés:
-
A tyúkot hideg vízben feltesszük főni, lassú tűzön.
-
Amikor feljön a hab, óvatosan leszedjük.
-
Hozzáadjuk az egészben hagyott zöldségeket, hagymát, fűszereket.
-
Legalább 3–4 órán át gyöngyözve főzzük – nem szabad forrnia!
-
A végén sózzuk, majd leszűrjük.
-
Külön főtt cérnametélttel és a zöldségekkel tálaljuk.
Ez a leves nem csak étel. Ez emlék, türelem és gondoskodás egy tányérban. Amikor az öreg tyúkhúsleves az asztalra kerül, megáll az idő egy pillanatra. Ilyenkor mindenki tudja: valami igazán fontos dolog történik, együtt vagyunk, és jól vagyunk.
Címlapkép: Közbeszéd
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!