Pletykafészek

A régi idők kedvence újra hódít: a Zsuzsi sütemény, amit mindenki imád

A Zsuzsi sütemény tipikus példája annak, amikor egyszerű alapanyagokból születik igazán szerethető édesség. Sok családban ünnepekhez, névnapokhoz vagy vasárnapi ebédekhez kötődik, és gyakran a nagymama kézzel írt receptes füzetéből kerül elő. Lágy tészta, krémes töltelék és csokoládés bevonat jellemzi, nem hivalkodó, mégis ellenállhatatlan. Ha egy biztos sikerre vágysz, ezzel a süteménnyel nem lehet melléfogni.

Zsuzsi sütemény recept

Hozzávalók

A tésztához:

  • 4 tojás

  • 20 dkg cukor

  • 1 dl olaj

  • 1 dl tej

  • 30 dkg finomliszt

  • 1 csomag sütőpor

  • 2 evőkanál kakaópor

A krémhez:

  • 5 dl tej

  • 1 csomag vaníliás pudingpor

  • 20 dkg vaj vagy margarin

  • 15 dkg porcukor

  • 1 teáskanál vaníliaaroma

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé

  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés

  1. A tojásokat a cukorral habosra kevered, majd hozzáadod az olajat és a tejet.

  2. A lisztet összekevered a sütőporral és a kakaóporral, majd a tojásos masszához dolgozod.

  3. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöd, és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütöd.

  4. A krémhez a pudingport a tejjel sűrűre főzöd, majd kihűtöd.

  5. A vajat a porcukorral és a vaníliával habosra kevered, végül kanalanként hozzáadod a kihűlt pudingot.

  6. A kihűlt tésztát kettévágod, az alsó lapra rásimítod a krémet, majd befeded a felső lappal.

  7. A csokoládét az olajjal vízgőz felett felolvasztod, és egyenletesen a sütemény tetejére öntöd.

  8. Dermedés után szeleteled.

Hasznos tanácsok

  • A sütemény másnapra még finomabb, amikor az ízek teljesen összeérnek.

  • Ha lágyabb krémet szeretnél, egy kevés tejszínhabbal fellazíthatod.

  • A csokoládé helyett porcukorral megszórva is tálalható, egyszerűbb változatban.

A Zsuzsi sütemény nem divatos, nem trendi, mégis generációk óta biztos pont a magyar konyhában. Olyan édesség, amelyhez emlékek kötődnek, és amelyet jó érzés újra és újra elkészíteni. Ha egy klasszikus, megbízható süteményt keresel, ami minden korosztály kedvence lehet, ez a recept kiváló választás.

Címlapkép: Közbeszéd

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük