Pletykafészek

A nagymamák titkos kedvence: így lesz tökéletes a lekváros linzerkarika minden alkalommal

A lekváros linzerkarika az a sütemény, amely nélkül sok magyar családban elképzelhetetlen az ünnepi időszak. Illatos, omlós, és mindig van benne valami nosztalgikus báj, ami gyerekkori karácsonyokat idéz. Bár egyszerűnek tűnik, a linzer elkészítése aprólékos odafigyelést igényel – de ha a megfelelő arányokat követjük, garantáltan mennyei lesz. Most elhoztuk a tökéletes receptet, amellyel a linzerkarikák szépek, omlósak és másnapra még finomabbak lesznek.

Hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt

  • 20 dkg hideg vaj

  • 10 dkg porcukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 tojássárgája

  • 1 csipet só

  • 1 citrom reszelt héja

  • Sűrű barack- vagy málna lekvár a töltéshez

  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  1. A tészta összeállítása
    A lisztet keverd össze a porcukorral, sóval és a vaníliás cukorral. Morzsold bele a hideg vajat, majd add hozzá a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Gyors mozdulatokkal gyúrd tésztává, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.

  2. Nyújtás és szaggatás
    Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3-4 mm vékonyra. Szaggass belőle korongokat, a fele darabba szúrd ki a közepét is, hogy később karikát kapj.

  3. Sütés
    Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és 175 °C-ra előmelegített sütőben süsd 8–10 percig, amíg a széle épp csak pirulni kezd. Nem szabad túlsütni, különben kemény lesz.

  4. Töltés
    A kihűlt linzereket kend meg lekvárral, és illeszd össze az alsó korongot a lyukas felsővel. A tetejét finoman szórd meg porcukorral.

  5. Pihentetés
    Bár frissen is finom, másnapra lesz igazán omlós – ha marad belőle.

A lekváros linzerkarika nem csupán finom sütemény, hanem igazi ünnepi hagyomány. Ez a recept tökéletes választás karácsonyra, családi összejövetelekre vagy bármilyen alkalomra, amikor valami klasszikus és ellenállhatatlan édességre vágysz. Az omlós tészta, a savanykás lekvár és a porcukor együttese olyan harmonikus ízt ad, amelyre mindenki emlékezni fog. Próbáld ki, és garantáltan az ünnepi asztal sztárja lesz.

Címlapkép: Közbeszéd

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük