Pletykafészek

A karácsony legújabb sztárja: ragacsos-mézes, szezámmagos csirke, amit mindenki imádni fog

A karácsonyi menü sokaknál már évek óta ugyanaz, de mi lenne, ha idén beújítanál valamivel, ami egyszerre ünnepi, izgalmas és elképesztően finom? A ragacsos, mézes, szezámmagos csirke Ázsiából indult világhódító útjára, és ma már a világ egyik legnépszerűbb ételévé vált. Illatos, selymes szósz vonja be, édes, kicsit csípős, picit füstös, igazi ünnepi különlegesség, amelyhez nem kell órákat tölteni a konyhában. Ha valami újdonságot szeretnél az ünnepi asztalra, ez a recept tökéletes választás.

Hozzávalók:

A csirkéhez:

  • 60 dkg csirkemell vagy csirkecombfilé

  • 2 evőkanál étkezési keményítő

  • Só, bors

  • 2 evőkanál olaj sütéshez

A ragacsos szószhoz:

  • 4 evőkanál méz

  • 3 evőkanál szójaszósz

  • 1 evőkanál rizsecet vagy citromlé

  • 2 gerezd fokhagyma zúzva

  • 1 teáskanál gyömbér reszelve

  • 1 evőkanál barna cukor

  • 1 dl víz

  • 1 teáskanál keményítő + 2 evőkanál víz (habarásnak)

A tetejére:

  • Pirított szezámmag

  • Aprított újhagyma

1. A csirke előkészítése

A csirkét vágd falatnyi kockákra, sózd, borsozd, majd forgasd meg a keményítőben. Ez adja majd a kívül ropogós, belül szaftos állagot.

2. Pirítás

Forrósítsd fel az olajat, és nagy lángon pirítsd aranybarnára a csirkedarabokat. Tedd félre, amíg elkészül a szósz.

3. A ragacsos szósz összeállítása

Egy serpenyőben keverd össze a mézet, a szójaszószt, az ecetet/citromlevet, a fokhagymát, a gyömbért, a barna cukrot és a vizet. Forrald fel.

4. Sűrítés

Add hozzá a vízben elkevert keményítőt, és főzd 1-2 percig, amíg sűrű, fényes, ragacsos szósz nem lesz belőle.

5. Összeforgatás

Tedd vissza a csirkét a szószba, és keverd át, hogy minden darabot egyenletesen bevonjon.

6. Tálalás

Szórd meg pirított szezámmaggal és friss újhagymával. Rizs vagy tészta mellé tökéletes.

Ez a ragacsos, mézes, szezámmagos csirke nemcsak különleges ízvilágával, hanem ellenállhatatlan fényes ragacsosságával is lenyűgözi a vendégeket. Gyors, mutatós és ünnepi – pont olyan, amilyen egy modern karácsonyi fogásnak lennie kell. Ha idén valami újra, izgalmasra és garantáltan sikeresre vágysz, mentsd el ezt a receptet, mert biztos, hogy az ünnepi vacsora egyik kedvence lesz.

Címlapkép: Facebook

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük