A magyar konyha titkos fegyvere: így készül a töpörtyűs pogácsa, amit mindenki imádni fog
Nincs olyan magyar ünnep, vendégvárás vagy hétvégi teázás, ahol ne lenne jó szolgálatot téve a ropogós, ízes töpörtyűs pogácsa. Ez a klasszikus sütemény nemcsak az ízlelőbimbókat kényezteti, de a hagyományos magyar konyha szívét is hordozza. Ha eddig csak vásárolt változatokat kóstoltál, itt az ideje, hogy megtudd, mennyire egyszerű elkészíteni otthon, és garantáltan mindenkit levesz a lábáról.
Hozzávalók:
-
50 dkg liszt
-
25 dkg vaj vagy sertészsír
-
15 dkg töpörtyű
-
2 dl tejföl
-
1 tojás
-
1 csomag szárított élesztő (vagy 3 dkg friss)
-
1 tk cukor
-
1 tk só
-
1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
-
Tészta alap: A lisztet keverd össze a sóval és az élesztővel, majd morzsold bele a hideg vajat vagy zsírt, hogy morzsás állagú legyen.
-
Folyékony hozzávalók: Add hozzá a tejfölt és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát.
-
Töpörtyű: A töpörtyűt aprítsd durvára, majd gyúrd bele a tésztába.
-
Pihentetés: Takard le a tésztát, és hagyd kelni kb. 30 percig, amíg a duplájára nő.
-
Formázás: Lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, majd szaggasd pogácsaszaggatóval.
-
Tojáskenés: Kend le a tetejét felvert tojással, hogy szép aranybarna legyen sütés után.
-
Sütés: 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd 15–20 percig, amíg szép aranyszínű nem lesz.
Az illatos, ropogós töpörtyűs pogácsa a frissen sült kenyér varázsát hozza a konyhádba. Egy falatnyi hagyomány, amit nem lehet megunni, tökéletes vendégvárónak, ünnepi asztalra vagy akár egy hétvégi nassoláshoz. Próbáld ki, és garantáltan a család kedvence lesz!
Címlapkép: Toók-Bernhardt Bettina
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!