Pletykafészek

A magyar konyha titkos fegyvere: így készül a töpörtyűs pogácsa, amit mindenki imádni fog

Nincs olyan magyar ünnep, vendégvárás vagy hétvégi teázás, ahol ne lenne jó szolgálatot téve a ropogós, ízes töpörtyűs pogácsa. Ez a klasszikus sütemény nemcsak az ízlelőbimbókat kényezteti, de a hagyományos magyar konyha szívét is hordozza. Ha eddig csak vásárolt változatokat kóstoltál, itt az ideje, hogy megtudd, mennyire egyszerű elkészíteni otthon, és garantáltan mindenkit levesz a lábáról.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt

  • 25 dkg vaj vagy sertészsír

  • 15 dkg töpörtyű

  • 2 dl tejföl

  • 1 tojás

  • 1 csomag szárított élesztő (vagy 3 dkg friss)

  • 1 tk cukor

  • 1 tk só

  • 1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:

  1. Tészta alap: A lisztet keverd össze a sóval és az élesztővel, majd morzsold bele a hideg vajat vagy zsírt, hogy morzsás állagú legyen.

  2. Folyékony hozzávalók: Add hozzá a tejfölt és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát.

  3. Töpörtyű: A töpörtyűt aprítsd durvára, majd gyúrd bele a tésztába.

  4. Pihentetés: Takard le a tésztát, és hagyd kelni kb. 30 percig, amíg a duplájára nő.

  5. Formázás: Lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, majd szaggasd pogácsaszaggatóval.

  6. Tojáskenés: Kend le a tetejét felvert tojással, hogy szép aranybarna legyen sütés után.

  7. Sütés: 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd 15–20 percig, amíg szép aranyszínű nem lesz.

Az illatos, ropogós töpörtyűs pogácsa a frissen sült kenyér varázsát hozza a konyhádba. Egy falatnyi hagyomány, amit nem lehet megunni, tökéletes vendégvárónak, ünnepi asztalra vagy akár egy hétvégi nassoláshoz. Próbáld ki, és garantáltan a család kedvence lesz!

Címlapkép: Toók-Bernhardt Bettina

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük