Pletykafészek

A varázslat a fazékban kezdődik: így készül a tökéletes karácsonyi húsleves

A karácsony egyik legfontosabb illata nem a mézeskalácsé, hanem a lassan gőzölgő, aranyló húslevesé. Nincs ünnepi asztal nélküle: ez az étel az, amely összehozza a családot, akárhány éves receptről beszélünk. Minden háznak megvan a maga verziója, mégis vannak olyan aranyszabályok, amelyekkel a leves éppen olyan lesz, mint gyerekkorunkban, illatos, tiszta és léleksimogató.

Hozzávalók 6–8 főre

Húsok

  • 1 kg marha lábszár vagy marhaoldalas

  • ½ kg tyúk vagy csirke far-hát, szárny, esetleg egy kisebb darab csontos hús

  • 1-2 darab velős csont (opcionális, de ünnepre kötelezően ajánlott)

Zöldségek

  • 4–5 szál sárgarépa

  • 2–3 szál fehérrépa

  • 1 fej közepes vöröshagyma (héjastul!)

  • ½ zeller vagy 1 kisebb gumó

  • 1 kisebb karalábé

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 kisebb darab kelkáposzta vagy káposzta levele

  • 1 paradicsom és 1 paprika (ha van)

Fűszerek

  • 1 evőkanál egész feketebors

  • 3-4 babérlevél

  • Só ízlés szerint

  • Petrezselyem és zellerzöld a végén

Elkészítés: így lesz gyönyörűen tiszta és mély ízű

1. A hús hideg vízbe kerül

Tedd a húsokat egy nagy fazékba, és öntsd fel hideg vízzel. A hideg víz lassú melegedése hozza ki a legtisztább ízeket – ettől lesz aranyló és kristálytiszta a leves.

2. Folyamatos habozás

Ahogy melegszik, a tetején hab képződik. Ezt szép türelmesen le kell szedni. Itt dől el, lesz-e szép áttetsző a levesed.

3. Fűszerek és zöldségek hozzáadása

Amikor már nem habzik, mehet bele:

  • a héjas hagyma (színe miatt),

  • az egész bors,

  • a babérlevél,

  • majd a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségek.

4. A titok: nagyon lassú tűz

A karácsonyi húsleves soha nem loboghat!
Csak gyöngyözve főjön, legalább 3–4 órán át, fedő nélkül vagy félig fedve.

5. Pihentetés és szűrés

Ha elkészült, hagyd kicsit hűlni, majd óvatosan szűrd át. A zöldségek felét tálaláshoz tedd félre, a másik fele szépen átadta ízét, így akár el is fogyasztható külön.

6. Tálalás ünnepi módra

Cérnametélt, csigatészta, gazdagon szelt répa, puha húsdarabok és egy csipet friss zöld: így lesz olyan, mintha a nagyi főzte volna.

A karácsonyi húsleves nem csupán étel, hanem hagyomány, melegség és családi összetartozás. Egy fazéknyi szeretet, amely már azelőtt otthonossá teszi az ünnepet, hogy bárki az ajtón belépne. Ha idén így készíted el, biztos lehetsz benne: mindenki repetát kér majd.

Címlapkép: Facebook

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük