A karácsony legújabb sztárja: ragacsos-mézes, szezámmagos csirke, amit mindenki imádni fog
A karácsonyi menü sokaknál már évek óta ugyanaz, de mi lenne, ha idén beújítanál valamivel, ami egyszerre ünnepi, izgalmas és elképesztően finom? A ragacsos, mézes, szezámmagos csirke Ázsiából indult világhódító útjára, és ma már a világ egyik legnépszerűbb ételévé vált. Illatos, selymes szósz vonja be, édes, kicsit csípős, picit füstös, igazi ünnepi különlegesség, amelyhez nem kell órákat tölteni a konyhában. Ha valami újdonságot szeretnél az ünnepi asztalra, ez a recept tökéletes választás.
Hozzávalók:
A csirkéhez:
-
60 dkg csirkemell vagy csirkecombfilé
-
2 evőkanál étkezési keményítő
-
Só, bors
-
2 evőkanál olaj sütéshez
A ragacsos szószhoz:
-
4 evőkanál méz
-
3 evőkanál szójaszósz
-
1 evőkanál rizsecet vagy citromlé
-
2 gerezd fokhagyma zúzva
-
1 teáskanál gyömbér reszelve
-
1 evőkanál barna cukor
-
1 dl víz
-
1 teáskanál keményítő + 2 evőkanál víz (habarásnak)
A tetejére:
-
Pirított szezámmag
-
Aprított újhagyma
1. A csirke előkészítése
A csirkét vágd falatnyi kockákra, sózd, borsozd, majd forgasd meg a keményítőben. Ez adja majd a kívül ropogós, belül szaftos állagot.
2. Pirítás
Forrósítsd fel az olajat, és nagy lángon pirítsd aranybarnára a csirkedarabokat. Tedd félre, amíg elkészül a szósz.
3. A ragacsos szósz összeállítása
Egy serpenyőben keverd össze a mézet, a szójaszószt, az ecetet/citromlevet, a fokhagymát, a gyömbért, a barna cukrot és a vizet. Forrald fel.
4. Sűrítés
Add hozzá a vízben elkevert keményítőt, és főzd 1-2 percig, amíg sűrű, fényes, ragacsos szósz nem lesz belőle.
5. Összeforgatás
Tedd vissza a csirkét a szószba, és keverd át, hogy minden darabot egyenletesen bevonjon.
6. Tálalás
Szórd meg pirított szezámmaggal és friss újhagymával. Rizs vagy tészta mellé tökéletes.
Ez a ragacsos, mézes, szezámmagos csirke nemcsak különleges ízvilágával, hanem ellenállhatatlan fényes ragacsosságával is lenyűgözi a vendégeket. Gyors, mutatós és ünnepi – pont olyan, amilyen egy modern karácsonyi fogásnak lennie kell. Ha idén valami újra, izgalmasra és garantáltan sikeresre vágysz, mentsd el ezt a receptet, mert biztos, hogy az ünnepi vacsora egyik kedvence lesz.
Címlapkép: Facebook
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!