A nagymama titkos karácsonyi zserbója: a süti, ami mindig elsőként fogy el az ünnepi asztalról!
A zserbó az a sütemény, amely nélkül sokak számára egyszerűen nem létezik karácsony. A rétegek harmonikus találkozása, a puha tészta, a finom diótöltelék, a baracklekvár és a tökéletes csokimáz, egy olyan örök klasszikust alkot, amely már generációk óta összeköti a családot az ünnepi asztalnál. Ha idén a nagymama igazi, hagyományos zserbóját szeretnéd elkészíteni, ez a recept biztos siker lesz.
Hozzávalók:
Tésztához:
-
40 dkg liszt
-
20 dkg vaj vagy zsír
-
1 tojás
-
1 dl tej
-
2 evőkanál cukor
-
2 dkg élesztő
-
1 csipet só
Töltelékhez:
-
25 dkg darált dió
-
20 dkg porcukor
-
1 üveg baracklekvár (kb. 35–40 dkg)
-
1 citrom reszelt héja (opcionális, de nagyon feldobja!)
Csokoládémáz:
-
15 dkg étcsokoládé
-
5 dkg vaj
Elkészítés
1. A tészta begyúrása
A langyos tejben keverd el a cukrot és az élesztőt, majd futtasd fel. A liszthez add hozzá a vajat vagy zsírt, morzsold el benne, majd mehet bele a tojás, a só és a felfuttatott élesztő. Gyúrd össze rugalmas tésztává. Oszd 3 egyenlő részre.
2. Nyújtás és töltés – rétegről rétegre
Az első lapot nyújtsd tepsi méretűre, helyezd bele. Kend meg alaposan baracklekvárral, szórd rá a diós–cukros keveréket.
Jöhet a második lap: leteszed, lekvározod, megszórod dióval.
A harmadik lappal befeded.
3. Pihentetés
Letakarva 30–40 percet pihentesd, hogy szépen összeérjen.
4. Sütés
180 °C-on 30–35 percig süsd, amíg a teteje világos aranybarna lesz.
5. Csokimáz
A csokoládét a vajjal olvaszd össze gőz fölött, majd még langyosan öntsd a kihűlt süti tetejére. Spatulával finoman elsimíthatod, hogy olyan tökéletes legyen, mint a képen.
6. Szeletelés
A zserbót mindig másnap a legfinomabb, amikor a rétegek teljesen összeérnek és a tészta visszapuhul. Forró vízbe mártott késsel vágd szép kockákra.
A nagymama zserbója nem véletlenül vált legendává: egyszerű, mutatós és ellenállhatatlan. Az ünnepi asztal igazi dísze, amelyből mindig „csak még egy kocka” kell mindenkinek. Ha szeretnéd idén a család kedvencét az asztalra varázsolni, ez a recept lesz a tökéletes választás – garantáltan úgy fogják dicsérni, mint a nagymamáét!
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!