Pletykafészek

Mentsd el karácsonyra: bejgli kelesztés nélkül, ami egész ünnep alatt friss marad!

A karácsonyi készülődés sokszor tele van rohanással, és ilyenkor minden perc számít. A bejgli az ünnepi asztal egyik legfontosabb süteménye, de a hagyományos tészta hosszú kelesztést igényel, egészen mostanáig! Ez a kelesztés nélküli bejgli recept igazi megváltás azoknak, akik időt spórolnának, mégis házi, illatos és omlós bejglit szeretnének. Ráadásul a tészta annyira jól működik, hogy a sütemény napokig friss és szaftos marad.

Hozzávalók (2 rúdhoz):

A tésztához:

  • 35 dkg liszt

  • 20 dkg hideg vaj

  • 5 dkg porcukor

  • 1 csipet só

  • 1 tojás

  • 1 dl hideg tejföl

A mákos töltelékhez (1 rúd):

  • 15 dkg darált mák

  • 10 dkg cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 citrom reszelt héja

  • 1 dl tej

  • 1 evőkanál méz

A diós töltelékhez (1 rúd):

  • 15 dkg darált dió

  • 10 dkg cukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 citrom reszelt héja

  • 1 dl tej

  • 1 evőkanál méz

A kenéshez:

  • 1 tojás sárgája + 1 tojás fehérje külön

1. Töltelék készítése

A tejet melegítsd fel, add hozzá a cukrot, mézet, vaníliát és a citromhéjat, majd forrázd le vele a mákot és külön a diót. Hagyd teljesen kihűlni, hogy szépen kenhető állagú legyen.

2. A tészta összeállítása

A lisztet keverd össze a porcukorral és a sóval, majd morzsold el benne a hideg vajat. Add hozzá a tojást és a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrd egynemű tésztává.

3. Tészta pihentetése

Tedd a tésztát fóliába csomagolva a hűtőbe 20–25 percre – ez váltja ki a kelesztést. Ettől lesz rugalmas és könnyen nyújtható.

4. Nyújtás és töltés

A tésztát oszd két részre, mindegyiket nyújtsd téglalap alakúra. Kend meg az egyik lapot mákos, a másikat diós töltelékkel, hagyva körben egy kis peremet. Tekerd fel szorosan, majd hajtsd be a végeit.

5. Kenés és szárítás

Kend le tojássárgájával, tedd hűvös helyre 20 percre, majd kend át tojásfehérjével is. Ettől lesz márványos és fényes a héja.

6. Sütés

Szurkáld meg néhány helyen villával, majd 180 °C-on süsd 28–30 percig, amíg szép aranybarna lesz.

Ez a kelesztés nélküli bejgli nemcsak időt spórol, de ízében és állagában felveszi a versenyt a hagyományos változattal. Napokig puha marad, nem szárad ki, és tökéletes választás akkor is, ha utolsó pillanatban készülsz az ünnepre. Mentsd el ezt a receptet karácsonyra, garantált, hogy ez lesz az idei ünnepi asztal legnépszerűbb süteménye! Jó sütést!

Címlapkép: Facebook

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük