Pletykafészek

50 éve így készítette nagymamám a sajtos pogácsát: a régi, omlós házi recept, amit ma is imádunk

Van az a klasszikus íz, amit semmi sem tud felülmúlni, ilyen a nagymama-féle sajtos pogácsa is. Ez a recept több mint fél évszázada örök kedvenc a családban: kívül aranybarnára sül, belül puha, vajas és illatos. Nincs benne semmi túlbonyolítva, mégis tökéletes, pont úgy, ahogy a régi időkben készült. Ha te is szeretnéd újraélni a gyerekkor ízeit, próbáld ki ezt az eredeti, hagyományos receptet.

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):

  • 50 dkg finomliszt

  • 25 dkg hideg vaj vagy margarin

  • 2,5 dkg friss élesztő

  • 1 dl langyos tej

  • 1 teáskanál cukor

  • 2 teáskanál só

  • 1 tojás

  • 2 dl tejföl

  • 15–20 dkg reszelt sajt (trappista vagy edami)

  • 1 tojás a kenéshez

  • Reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:

  1. Élesztő felfuttatása:
    A langyos tejbe keverd bele a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd 10 percig pihenni, amíg habos lesz.

  2. Tészta gyúrása:
    A lisztet szitáld tálba, add hozzá a sót, majd morzsold el benne a hideg vajat. Ezután jöhet a tejföl, a tojás, a felfuttatott élesztő és a reszelt sajt. Gyúrd egységes, rugalmas tésztává.

  3. Kelesztés:
    Fedd le, és pihentesd 45–60 percig, amíg szépen megkel.

  4. Formázás:
    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 2 cm vastagra, késsel vágj bele rácsos mintát, majd szaggasd ki a pogácsákat.

  5. Kenés és sütés:
    Tedd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a tetejüket felvert tojással, és szórd meg reszelt sajttal.
    180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 20–25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

Nagymamám mindig azt mondta, hogy a jó pogácsa titka a hideg vaj és a türelem. Ha időd engedi, hajtogasd meg a tésztát egyszer-kétszer a kelesztés előtt – így lesz még levegősebb és omlósabb.

Címlapkép: Pixabay

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük