50 éve így készítette nagymamám a sajtos pogácsát: a régi, omlós házi recept, amit ma is imádunk
Van az a klasszikus íz, amit semmi sem tud felülmúlni, ilyen a nagymama-féle sajtos pogácsa is. Ez a recept több mint fél évszázada örök kedvenc a családban: kívül aranybarnára sül, belül puha, vajas és illatos. Nincs benne semmi túlbonyolítva, mégis tökéletes, pont úgy, ahogy a régi időkben készült. Ha te is szeretnéd újraélni a gyerekkor ízeit, próbáld ki ezt az eredeti, hagyományos receptet.
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
-
50 dkg finomliszt
-
25 dkg hideg vaj vagy margarin
-
2,5 dkg friss élesztő
-
1 dl langyos tej
-
1 teáskanál cukor
-
2 teáskanál só
-
1 tojás
-
2 dl tejföl
-
15–20 dkg reszelt sajt (trappista vagy edami)
-
1 tojás a kenéshez
-
Reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
-
Élesztő felfuttatása:
A langyos tejbe keverd bele a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd 10 percig pihenni, amíg habos lesz. -
Tészta gyúrása:
A lisztet szitáld tálba, add hozzá a sót, majd morzsold el benne a hideg vajat. Ezután jöhet a tejföl, a tojás, a felfuttatott élesztő és a reszelt sajt. Gyúrd egységes, rugalmas tésztává. -
Kelesztés:
Fedd le, és pihentesd 45–60 percig, amíg szépen megkel. -
Formázás:
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 2 cm vastagra, késsel vágj bele rácsos mintát, majd szaggasd ki a pogácsákat. -
Kenés és sütés:
Tedd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a tetejüket felvert tojással, és szórd meg reszelt sajttal.
180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 20–25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Nagymamám mindig azt mondta, hogy a jó pogácsa titka a hideg vaj és a türelem. Ha időd engedi, hajtogasd meg a tésztát egyszer-kétszer a kelesztés előtt – így lesz még levegősebb és omlósabb.
Címlapkép: Pixabay
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!